Pause-hanke
Pause-hanke puuttuu yläkouluikäisten nuorten digipelaamisen ja sosiaalisen median käytön aiheuttamiin haittoihin. Hankkeessa työtä tehdään yhdessä huoltajien ja koulujen henkilöstön kanssa.

Nuorten älypuhelimen ja muun digimedian käytön vaikutukset hyvinvointiin herättävät kysymyksiä monissa perheissä ja kouluissa. Pause-hanke (2023-2025) kehittää työvälineitä nuorten digipelaamiseen ja sosiaalisen median käyttöön liittyvien haasteiden tunnistamiseen ja ratkaisemiseen. Hanke toteutetaan STEA:n rahoituksella.
Hanke tuottaa matalan kynnyksen materiaaleja, joita nuorten kanssa elävät ja työskentelevät aikuiset voivat käyttää nuorten digihaittojen tunnistamisessa ja ehkäisyssä ilman erillistä ammattilaisen apua. Työtä tehdään yhdessä kasvattajien kanssa. Työvälineitä on suunniteltu kohdennetusti erilaisissa tilanteissa olevien perheiden ja koulujen käyttöön. Pause valmistelee materiaalia sekä digiarkensa parantamista pohtiville että haastavampiin tilanteisiin.
Nuorten digimedioiden käytöstä kiinnostuneet voivat tutustua aiheeseen Pausen podcastin, blogikirjoitusten ja hankkeen tuottaman selvityksen avulla. Kaikki hankkeen julkaisemat työvälineet ja materiaalit löytyvät sivuilta ilmaiseksi.
Alla olevien linkkien kautta pääset tutustumaan Pausen erilaisissa tilanteissa olevien kasvattajien tarpeisiin räätälöityihin laajoihin materiaalipaketteihin: Starter kit– ja Selkeyttä perheen digiarkeen -kokonaisuudet on suunnattu erityisesti huoltajille, kun taas Digi puheeksi tukee koulujen ammattilaisia työssään. Materiaalit sisältävät käytännönläheisiä vinkkejä ja työkaluja monipuolisissa muodoissa videoista visoihin ja yhdessä nuoren kanssa tehtäviin harjoitteisiin.
Liittymällä hankkeen sähköpostilistalle saat ajankohtaista tietoa hankkeen kuulumisista ja julkaistuista työvälineistä. Kokoamme ilmoittautuneille muutaman kerran vuodessa mahdollisuuksia päivityksiä hankkeen etenemisestä ja uusinta tietoa some- ja digipelihaitoista.
Työ perustuu tutkittuun tietoon ja asiantuntemukseen
Hankkeen työ perustuu tutkittuun tietoon, hankkeen julkaisemaan selvitykseen sekä yhteiskehittämiseen kohderyhmien kanssa.
Hyödynnämme työssä EHYT ry:n vahvaa pelikasvatuksellista ja ehkäisevän päihdetyön osaamista ja syvennämme tietoa etenkin nuorten sosiaalisen median käytöstä sekä siihen liittyvistä ilmiöistä.
Hanke tekee tiivistä yhteistyötä EHYT ry:n valtakunnallisen oppilaitosverkoston ja useiden yläkoulujen kanssa.

Istutaan alas -materiaali vanhemmille

Digi puheeksi -materiaali ammattilaisille

Empatiakartat

Podcast: Pausen paikka pureutuu nuorten digilaitteiden käyttöön, someen ja pelaamiseen
16.10.2024
Selvitys: Nuoret haluaisivat vähentää sosiaalisen median käyttöä ja digipelaamista
06.11.2024
Pause-selvitys: Koulun ammattilaisten näkemyksiä nuorten digitaalisten medioiden käyttöön
Lisätietoja


